Små hjälper!

En sak som jag tycker är väldigt snyggt är när man använder sig av väldigt små hjälper och man får en trevlig känsla av ekipaget om det inte syns vad ryttaren gör men att hästen gör det ryttaren vill. Ett ex på vad man ofta kan se på hästar på hög nivå är att ryttaren fattar gallop genom att flytta höften man kan även göra detta med gallopombyten. Men samtidigt blir det svårare för hästen att förstå för vilka hjälper den skall göra vad. Därför så måste man tänka på att ge rätt storlek på hjälp beroende på hur ofta man har ridigt hästen och hur känslig hästen är.

Därför är det även viktigt att man inte råkar ge en felaktig hjälp genom att tex flytta höften lite så att hästen fattar gallop. Hästen kan även svänga för vikthjälper och då är det även viktigt att man sitter rakt över hästen och inte lutad åt något håll. Det skulle faktiskt inte göra något om hästen svänger eller fattar gallop om man råkar göra åvan. Men tyvär vet vi ofta inte om när vi råkar göra något och då är det svårt att veta om hästen gör rätt det vill säga lyssnar på en väldigt liten hjälp eller om hästen gör fel eller missförstår din hjälp som du gjort rätt. Detta är ganska viktigt att tänka på eftersom felet ofta sitter hos ryttaren och inte hästen.

Självklart kan hästen vara felutbildad (om man gämför med normerna) och att du då gör rätt men att hästen inte förstår, men då sitter felet hos någon annan ryttare. Detta är viktigt att tänka på för en häst får aldrig för sig att bara göra tvärt emot vad du säger. Därför hjälper det inte att bli sur eller irriterad på att hästen inte gör som du säger, eftersom den lysnar på hjälpen som den förstår det.

Kram


Kommentera!<3

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara vi som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0