När går hästen i form?

En sak som jag tycker är viktigt och som många missförstår är hästens form eller om hästen går på tygeln.

Vissa tycker att så fort hästen kröker på nacken och "går fint" med halsen går hästen på tygeln eller i form. Men så är det faktist inte riktigt. För att hästen skall gå i form så måste hästen trampa under sig och jobba mycket med bakdelen. Man vill även att hästen höjer ryggen och blir mer rund i kroppen. Det är det som är att hästen går i form. sedan att nacken kommer är ofta en följd av att hästen arbetar ordentligt genom ryggen och med bakdelen.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att man vet skilnaden på vad som är att hästen kröker på nacken och vad som är form och enligt mig så dömmer men ofta hästen på nacken och inte hur den jobbar med ryggen och bakbenen (jag menar som en person som ser hästen första gången och inte på tävling). Jag tycker att detta är ett ganska stort problem då man mer fokuserar på halsen än bakbenen och ryggen. Detta kan i sin tur leda till alvarliga ryggskador hos hästen då den inte arbetar med ryggmusklerna och då sitter man tillslut på benen. Detta förstår nog de flästa att det är negativt men ändå så jobbar man med nacken med hästen och inte med kroppen.

Enligt mig är det viktigt att hästen är välmusklad för annars hade många fler haft problem med sina hästar att de blir skadade och att det tillslut inte går att rida hästen. Ett tecken som jag tycker visar just detta med att musklingen är viktigt är voltigen. Hästarna går ofta eller nästintill alltid inspända. Det beror till största del på att deras ryggar skall arbeta korekt och att de jobbar med ryggen. Med inspänningen är inte det viktiga att det går med nacken fint utan att den höjer ryggen för det gör ofta hästarna om de sänker huvudet självmant. Detta kan man se på de hästarna då de absolut inte rycker i inspänningen med huvudet så högt upp det går utan de skänker ofta huvudet av sig själva. Även brukar hästarna jobba med ryggen korekt om de är vana att göra det alltså kan man få in ett betende kan man säga. Därör brukar välutbildade hästar ha lättare för detta efterssom de är vana att jobba korekt. Hästar kan därför gå jätte bra med en sämre ryttare än den som utbildat och ridigt hästen korekt.

Om man vill få upp rygen är det viktigt att man inte trycker ihop hästen utan jobbar in benen samtidigt som man kramar i handen. Så tänk nu på att nacken inte är det viktiga utan hur hästen jobbar med hela kroppen.

Här ser man att hästen har bakbenen under sig och höjer ryggen.
Kram

Kommentera!<3

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara vi som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0