Ridtips

Hallå alla bloggisar!

Här kommer lite tipps till er ryttare.

Träning:
Jag tycker att det är viktigt att anpassa ridsättet efter hästen och därför är det svårt att säga det här är bra för det skiljer så himmla mycket från häst till häst. Men det jag tycker är viktigt är att jobba mycket med skänklarna för dem glöms ofta bort. Det jag menar med det är att ställa igenom genom att ta fram innerskänkeln och ta upp på ytter så att hästen inte bara flyttar utåt. Jobba in ytter bogen med ytterskänkeln och inte bara med tygeln. Ni kanske förstår vad jag menar.

Det är bra att ha ett mål för varje tränig så att man vet vart man vill, men om man sedan märker att hästen är stel så jobba bara på det i stället. Men det är bra att ha en tanke bakom träningen så att man inte bara rider runt och inte direkt gjör någonting.

Sedan tycker jag att det är bra att rida igenom pogram för att få ett flyt i ridningen. Alttså om man inte rider ett pogram kan det vara lätt att man gjör om en sak tusen gånger för att man inte blir nöjd medans i pogramet har man en chans att få det bra och då gjör man det bästa ur situationen. För man kan inte gjöra om en del på tävling för att man är missnöjd.

Inför tävling:
Jag tycker även här att det är olika beroende på häst till häst. Så här kommer lite olika varianter.

Seg häst:
Om man har en seg häst på tävlingar tycker jag att man skall ta det lungt dagen innan så att den samlar energi. Man kan då ge hästen lite betfor på tävlingsplatsen innan man skall rida.

Pigg häst:
Om din häst är pigg på tävling är det viktigt att du rider dagen innan så att hästen inte har överskotts energi. Det är även viktigt att du vet hur du skall använda energin till din fördel så att den har kraft i steget osv. 

Stel häst: 
Om du har en stel häst är det viktigt att du ställer igenom ordentligt dagen innan så att du känner att det går super. Annars kommer det aldrig att gå på tävlingen.

Framridning: Under framridningen så skall man tänka på att rida igenom sidorna så att hästen är mjuk. Se till att hästen lyssnar på vad du vill (framåt och tillbaka) det är bra att gjöra det genom övergångarna som är i pogrammet. Sedan kan det vara bra att rida igenom de delar som finns i pogramet. Tex om det finns ökningar är det bra att gjöra någon ökning.

Tävling: Mitt främsta tipps är Glöm inte att rida! Det är vanligt att man inte vågar använda hjälperna så mycket för att man vill att det skall se prydligt ut. Men skit i det, det går mycket bättre om du rider igenom pogrammet och det syns att du anväder hjälperna än att då åker häst och du inte vågar gjöra något. Sedan finns det undantagsfall där hästen redan går så bra så att man inte behöver gjöra något och då är det ockej att tänka på hur lite hjälper du använder.

Ja här kommer lite bilder från en tävling där jag och Fire var med!


Hoppas att Tippsen hjälper lite inför tävling och även på träning.

Kram, kram


Kommentera!<3
Postat av: Agnes - Hästskötare i Englands storstall

Vilken fin pålle!

2010-11-24 @ 23:42:51
URL: http://nikonian.blogg.se/
Postat av: ellen

Vilka bra tips!

2010-11-25 @ 13:14:34
URL: http://ellencsordas.blogg.se/
Postat av: simone

vilken fin häst :D

2010-11-25 @ 13:51:29
URL: http://fattybom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara vi som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0