Rasen, hästen eller utbildningen?

Många dömmer hästttar efter ras men jag tycker att man skall gå ett steg längre och se hästen som en individ och se vem och hur den blivigt utbildad. För många hästar kan komma långt så länge de får en bra utbildning. Självklart är det även så att hästar är gjorda för ett visst arbete. Vissa hästar är kraftiga för att orka dra vagnar, vissa hästar är nätta och uthålliga för att orka springa snabbt och länge. JA hästarna har ett ursprung från olika delar av världen och därför anpassar de sig olika för vädret och arbetsuppgifter.

Men en häst som är bygd för att dra kan utbildas till en dressyrhäst eller hopphäst och komma långt så länge hästen vill och ryttaren har tålamod och är skicklig. Jag blir faktiskt ganska irriterad på de som tycker att det är en travare den kan ju inte gå dressyr eller något liknande för från början har alla hästar samma grund. Varför skulle några raser kunna men andra inte? Det är helt sjukt enligt mig. Dock så kan vissa raser ha svårare än andra då de kraftiga raserna inte brukar ha samma lätta steg och därför kan de ha svårare att hoppa och även möta de hästar som är fram avlade för dressyr.

Men snälla döm inte hästen för rasen det beror så mycket på hästen som individ och utbildningen. Så innan du ser en häst tänk efter innan du dömmer den. Fräga dig själv om du vet vad hästen har för utbildningar eller om du vet vad just den här hästen tycker är roligt. För hästar är som vi människor olika....

Alla våra hästar är väldigt olika. Men vi ser dem som individerna de är och inte rasen/stammen.

Kram

Kommentera!<3
Postat av: Carro <3

Jag håller också med, stog ni på foresn när Miss var där? (karinas första häst) hon var ju i gentiligen travarem och kolla hur det gick för henne och karina. Det gick ju super bra!!! :) <33

2011-03-13 @ 14:55:06
URL: http://goldigoldenangel.blogg.se/
Postat av: H

"från början har alla hästar samma grund."



Det är just det dom inte har. Hästar är av olika raser och har olika egenskaper och kroppsbyggnader. Ang om huruvudare travare kan gå dressyr eller ej, så är det fånigt att påstå att de inte kan det, för det kan de självklart. Däremot har de inte alls samma förutsättningar som ett varmblod (Svensk varmblodig ridhäst, inte varmblodig travare). Dressyrhästar är i allmänhet avlade för att ha lätt för att samla sig och för att bli korta i kropparna, samtidigt som en travare är avlad för att bli så lång som möjligt och där är anledningen till att travarna inte har samma förutsättningar.

Många travare, har absolut möjlighet att lära sig många skolor och bli utbildade i dressyr, däremot krävs det mer prestation av en travare att utföra en viss rörelse eller moment än det kan göra av en dressyravlad häst. Det betyder som sagt inte att de inte kan, men att det är svårare och att det krävs mer av ryttaren.. men helt enkelt, nej hästarna är inte av samma grund, de har olika kroppar, olika lynnen osv vilket ger dem olika förutsättningar för olika arbeten :)

2011-03-13 @ 15:01:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara vi som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0